Токар. Спеціальна технологія. 4 розряд. Тема 5. п. 5.3.

Стропування валів

Стропування валів - одна з найпростіших операцій . Вали , як правило , представляють собою тіла обертання з центром ваги , розташованому на їх осі. Для стропування валів при переміщенні їх в горизонтальному положенні застосовують найчастіше універсальні або полегшені стропи . Для стропування коротких валів до 1,5 м і співвідношенням довжини вала до його діаметра L / d < 15 допускається обв'язка одним вузлом по центру тяжкості ( рис. 5.8 , а). При співвідношенні L / d ^ 5 слід обв'язувати двухконцевой зашморгом (рис. 5.9 ), у разі малого кута між гілками стропа і в тому випадку , коли стропи , впираючись у виступи , що не збігаються до середини , можна застосовувати простий обхват з двох кінців (рис . 5.10 ) .

Обхват з двох кінців застосовується також для транспортування фасонних валів будь-якої довжини , виступи у яких перешкоджають втечу строп (мал. 4 ) , для оберігання канатів від перетирання і виробів від подряпин і вм'ятин при обхваті слід застосовувати прокладки. Вали довжиною від 1,5 до 6 м для переміщення в горизонтальному положенні слід обв'язувати у двох місцях симетрично розташованих відносно центру тяжіння. Стропування довгих валів може проводитися обкручування двома зашморгами і двома подвійними зашморгами . Захоплення фасонних валів може проводитися за допомогою спеціальних кінцевих захоплень (рис. 5.11 , а ) , для установки вала в трудноступние місця застосовуються спеціальні пристосування ( рис. 5.11,6 ) . Таке пристосування можна застосовувати , якщо кінець переміщуваного вала необхідно завести , наприклад , в патрон верстата , а деталь захопити по центру можна.
Стропування коротких валів

t5 8

Рис . 5.8 . Стропування коротких валів (до 1.5 м) із співвідношенням Ld < 5 :
а - нескінченним ( кільцевих ) стропом , петлею зашморгом ; б - одногілковий стропом з двома петлями , петлею зашморгом ; в - одногілковий стропом з петлею і гаком ; г - відрізком каната , мертвою петлею


Стропування коротких валів (до 1,5 м)

t5 9

Рис . 5.8 . Стропування коротких валів (до 1,5 м) із співвідношенням Lid

У випадках , коли переміщається довгий вал і кут між гілками стропа великий, щоб уникнути сбєга необхідно користуватися траверсами . Траверса спрощеного типу з двома гаками показана на рис. 5.12 , а траверса для транспортування довгих валів простим обхватом показана на рис. 5.12,6.
Схема стропування вала простим обхватом

t5 10

Рис . 5.9 . Схема стропування вала простим обхватом

Довгі вали ( > 6 м) , транспортуються по кілька штук одночасно , слід обв'язувати у двох місцях петлями і зашморгами або обхватом з обмотуванням (рис. 5.13 ) .
в) . Слід стежити , щоб одночасно піднімаються і переміщуються разом деталі були однакової довжини і їх кінці не виступали .
Для стропування пустотілих валів або зібраних центрових застосовують гачки  або інвентарний ломик .

Схема стропування фасонного вала в обхват

t5 12

Рис . 5.10 . Схема стропування фасонного вала в обхват
Стропування валів за допомогою спеціальних пристосувань
а - обкручування ; 6 - зашморгами ; в - подвійними зашморгами


Стропування довгих валів в двох місцях

t5 13
Рис . 5.11 . Стропування валів за допомогою спеціальних пристосувань:
а - захватними кільцями ( хомутами ), б - важільним захопленням

 

Стропування довгих валів в двох місцях:

При стропування фасонних валів з асиметрично розташованим по довжині центром ваги розташовувати місця захоплення слід на відстанях від центра ваги назад пропорційних масі цих ділянок : m = mi + m2; a / b - m2/mi (рис. 5.12 ) . Відстань між місцями захоплення має бути по можливості великим. Виступаюча довжина вала за місцем захоплення повинна бути не менше п'яти діаметрів каната. Якщо це здійснити не можна , то слід вживати додаткових заходів для усунення можливості зриву петлі каната. Краще застосовувати спеціальні пристосування. Заготовки валів можна переміщати кліщами , спареними на траверсі . Довгі вали , круглий прокат , що укладається в стелажі , доцільно транспортувати крюковим траверсним підхопленням .

Схема стропування асиметричного по довжині вала

t5 14

Рис . 5.12 . Схема стропування асиметричного по довжині вала

 

t5 15

Рис . 5.13 . Стропування валів за допомогою траверси :
а - крюками ; б - простим обхватом ; в - обхватом з обв'язкою