Токар. Спеціальна технологія. 4 розряд. Тема 3. п. 3.10.

Встановлення (зняття) пристосувань і деталей на верстат

Умови застосування простих грузопідйомних пристроїв для встановлення (зняття) пристосувань і деталей на верстат. Вимоги безпеки праці при обробці деталей зі складним встановленням.

1. Транспортні засоби призначені для доставки до робочих місць різних матеріалів, заготовок, полуфабрикатів і перевезення готових виробів.

t3 93

Від їх чіткої і оперативної роботи залежить безперервність виробничого процесу і продуктивність праці на робочих місцях.
Види транспортних засобів, які застосовують на виробництві залежать від типа виробництва, габаритів і ваги переміщуваних вантажів.
2. В одиничному і дрібносерійному виробництвах, де номенклатура виробів різноманітна і значно відрізняється по розміру, вагою, переважно застосовують універсальні транспортні засоби періодичного дійства: самохідні теліжки (електрокари), тельфери, кран-балки, талі, крани тощо.
Самохідні візки застосовують для внутрішньо цехового і між цехового транспортування одиночних і тарних вантажів. І їх вантажопідйомність становить від 0,75 до 5 т. В якості привода застосовують електродвигун постійного струму живлений акумуляторною батареєю.
Візки відносяться до групи горизонтального транспорту, так як за їх допомогою виконується переміщення вантажів горизонтальної площини з невеликим підвищенням від підлоги. Їх перевага в тому, що вони не забруднюють приміщення цеха вихлопними газами.

3. Для розширення зони дійства цехового транспорту застосовують просторові транспортні засоби: підвісні колії з електротельферами, консольні й мостові крани, кран-балки, талі.
Електротельфер 1 (рис.3.94) уявляє собою електричний підйомник, що рухається по монорельсу 2, котрий підвищується над верстатним обладнанням. В залежності від розташування робочих місць, монорельси виконуються прямими, з закругленням і кільцеві. Тележка 3 на котрій електротельфер підвішується до монорельсу і виконується, або зручним переміщенням (для вантажопідйомності до 0,25 т.), або з окремим двигуном 4. Керувати роботою двигуна здійснюється підвісними кнопковими станціями 5.

t3 94

Для обслуговування одного або кілька поряд розташованих робочих місць часто застосовують консольні поворотні крани (рис.3.95).
По устрою вони прості і не потребують спеціальної площадки. Такі крани складаються із двотаврової балки (консолі) 1, тяги 2 і опор 3, котрі закріплюються до стіни будівлі, або до колони. На консольну балку за допомогою теліжки 5 підвішуються електротельфер 4 .

t3 95

В тих випадках, коли важкі деталі доводиться піднімати рідко, застосовують талі з ручним підйомом вантажів.

4. Для переміщення вантажів вагою до кількох сотень тон застосовують мостові крани.
Міст 1 крана, являє собою ферму, опирається катками на колії, прокладені вздовж цеха на спеціальних виступах стіни, або колони. Електродвигун 2, обертаючи катки 5, переміщує кран вздовж прольоту цеха. Крім того, по коліям моста поперечно рухається тележка 3, на якій розміщені механізми її переміщення і підйому вантажного крюка 7. Електродвигуни моста живляться струмом від тролейних дротів 4. Управління краном здійснюється з пульта, який розміщується в підвісній кабіни 6.

t3 96

5. Різновидом мостового крана є кран-балка (рис. 3.97).
Кран-балка застосовується для підйому і переміщення вантажу до 5 тон. Вона керується з підлоги за допомогою підвісної станції 8. Для переміщення кран-балки служить ланцюг 1 і зірочка 5. Від вала 6 рух передається зубчастими передачами на катки 2 і 4, котрі переміщуються по двотавровим балкам 3 і підйомним пристроєм кран-балки є електротельфер 7.

t3 97

При роботі з кранами і електротельферами застосовують різні вантажозахватні пристрої: це канатні і ланцюгові стропи, кліщеві захвати або коромисли.
6. В масовому виробництві застосовують транспортні механізми безперервної, або пульсуючої дії: скати, склизі, рольганги, конвеєри (рис.3.98,а,б,в).
Скати і скліпи застосовують для передачі невеликих деталей від одного робочого місця до другого. В скатах деталі перекочуються, в склізах – ковзають по поверхні.

t3 98-99

Рольганги – це довгі роликові столи, розташовані вздовж технологічної лінії верстатів, або окремими секціями, установленими між сусідніми робочими місцями.
Конвейєри застосовують для транспортування дрібних заготовок і деталей від верстата до верстата в цехах масового виробництва. Вони бувають: стрічкові, ланцюгові (рис.3.99,а,б).
7. Завантажувальні пристрої.
За допомогою завантажувальних пристроїв підвищується виробництво праці. Вони бувають: магазинні для заготовок (деталей) складної форми, бункери - для дрібних деталей простої форми і вантажопідйомні – для важких заготовок (деталей).

t3 100


Найпростішим магазинним пристроєм є лоток з живленням. Форма лотка згідно формі заготовок (деталей) і орієнтується потрібному напрямку. Живильник захоплює одну заготовку з вихідного отвору латка і подає її в зону обробки.