Токар. Спеціальна технологія. 4 розряд. Тема 2. п. 2.4.

Застосування гребінок для нарізування різьби

Для нарізування різьби застосовуються стрижневі, призматичні та круглі різці. Вони можуть бути однонитковими і багатонитковими, останні називаються гребінками (рис. 2.9).

t2 9


Стрижневою різьбовий різець закріплюється в супорті верстата без повороту на кут підйому різьби. Задні кути α на бічних профільних гранях різця для різьб з підйомом витків не більше 4 ° приймаються в межах 3-5 ° для правих різьб з підйомом витків більше 4 ° у межах α1 = 10 ° і α2 = Зл-5 °. Передній кут у у чорнових різців приймається в межах 5-25 °. У чистових різців передній кут дорівнює 0 °.

t2 10

Різьбонарізна головка

При нарізуванні різьб трикутного профілю застосовуютьються два різні способи поглиблення різця при кожному наступному проході. При подачі в радіальному напрямку нії (рис. 3, а) в різанні беруть участь обидві кромки і вершина різця. У цьому випадку різець швидко зношується. При подачі уздовж однієї зі сторін профілю (рис. 3, б) шар металу зрізається однією кромкою різця, що значно облегшає процес утворення стружки, але різьба получається менш точною. Цей спосіб застосовується при черновому нарізуванні різьби з кроком 2,5 мм і вище.

При нарізуванні багатозаходних різьблень настройка верстата проводиться аналогічно налаштуванні однозаходной різьби, але замість значення кроку у всіх випадках приймається хід різьби, який визначається за формулою Sn = s•n
де Sn - хід - різьби в мм;
S-крок різьби в мм;
n - число заходів різьби.
Для переходу від однієї нарізаною нитки многозаходной різьби до іншої застосовуються ділильні патрони або інші пристрої, що забезпечують поворот

t2 11

3 . Схема поперечних подач при нарізуванні різьби різцем :

а -радіальна подача ; б - подача уздовж сторони профілю заготовки

на частину кола, відповідну числом заходу

У диску диску приводу вирізаються пази , що ділять коло на число, що дорівнює числу заходоз . У паз входить повідковий палець хомутика , встановленого на деталі. Після нарізування першої нитки повідковий палець встановлюється в наступний паз патрона і обробляє другу нитку .
Універсальний ділильний патрон складається з планшайби, встановленої на шпинделі , і поворотного диска 2 з 360 поділками , який кріпиться болтами , що входять в Т- образні кільцеві пази планшайби .